August 2016

Cars 2?

Ja, hoe zit dat nou met die achterlijk kleine Nissan op de oprit? Hebben we de Ford eruit gedaan en deze ervoor in de plaats terug gekocht? Of is het de tweede auto geworden zonder dat we nu al twee auto’s nodig hebben? Of toch iets anders…?

Dat laatste is het geval. Helaas… Maandag twee weken geleden was ik rond 5 PM op weg naar huis, na een fijne training en een gezellige middag op stal bij Simon Says. Niks aan de hand zou je zeggen, ik rij die weg bijna dagelijks en nog geen grote problemen gehad. Tot nu. Er komt een grote dumptruck (vuilniswagen met open bovenkant) vanuit de andere richting mij tegemoet, en op een meter of 10 bij mij vandaan zie ik een behoorlijk groot en zwaar stuk plastic van die truck opwaaien. Mijn kant op, met een stevige vaart. Even weet ik niet wat ik het beste kan doen, blijven rijden of naar rechts sturen en de lager liggende goot belanden. Al snel besluit ik maar gewoon te blijven rijden en te zien wat er gebeurt. Wham! Nee, niet de band uit de jaren 80? die op de radio speelt, maar dat stuk plastic vol tegen de linker voor- zijkant van de auto. De buitenspiegel slaat met een harde klap tegen de zijruit, en ik beland alsnog bijna in de goot. Ondanks dat ik het aan zag komen toch een flinke schrik, daarna gaan mijn hersenen weer werken en trap ik hard op de rem, keer de auto om en ga met 160 km/uur achter de vrachtwagen aan. Want die beste chauffeur heeft natuurlijk helemaal niet doorgehad dat ie wat verloren had…

Enfin, vrachtwagen ingehaald en tot stoppen weten te brengen, en met trillende benen uit de auto gestapt. Meneer aangesproken en gemeld wat er gebeurd was, en zijn eerste reactie? Niet de vraag of ik ok was, nee, hoeveel ik wilde hebben voor de kapotte spiegel…

2016-08-15 17.31.43

Even denk ik: Doe maar 1000 dollar, dan hou ik geld over, maar nee, ik zeg tegen em dat ik geen geld accepteer en het via de verzekering wil spelen. Want is het wel 1000 dollar of misschien iets meer? En wat gaat dat betekenen voor onze premie? Ik noteer de naam en de gegevens van zijn baas en het kenteken van de vrachtwagen, en stel em nog even de vraag of hij het ermee eens is dat het zijn schuld is dat mijn auto beschadigd is. “If you say so…”

Naar huis dan maar, al bellend met Jakko om te melden wat er gebeurd is en dat we schade hebben, en dat het behoorlijk kut is om zonder buitenspiegel te rijden. Eenmaal thuis komen we erachter dat het niet alleen de spiegel is die kapot is, maar dat ook de voor-zijkant flink gekrast is en dat de voorruit serieuze krassen heeft. GRRRRRR. Blij dat ik niks heb en  blij dat ik geen geld geaccepteerd heb. Gelijk de verzekering ingeschakeld en te horen gekregen dat we de schade moeten laten taxeren, en bij meer dan 2000 dollar schade moet er aangifte gedaan worden. Dat de volgende dag voor de zekerheid sowieso maar gedaan, dus daarmee ook onze eerste ervaring met de RCMP gehad. Op naar het schadebedrijf, en na uitvoerig bestuderen en markeren is de hele linkerkant van de auto van voor naar achteren met roze stift bewerkt. Overal krassen gevonden, en ook beschadigde rubbers, plastic delen gekrast en de zijruit heeft een ster door de klap waarmee de spiegel ertegen is gegaan. Spiegel zelf dus ook, en de krassen op de voorruit die waarschijnlijk niet zo maar weg te poetsen zijn. Pfff, veel meer dan ik verwacht had.

De auto is niet meer safe to drive, dus moeten we een vervangende auto, tadaaaa, de Nissan Altima!

Nu is het een zaak tussen de verzekeringen, en de schade is getaxeerd op zeker 6600 dollar. Vandaag te horen gekregen dat ze akkoord hebben van de verzekering dus het schadebedrijf mag aan het werk, en hopelijk hebben we dan over twee weken eindelijk ons eigen wagentje weer terug…

Moose Mountain – 9 augustus 2016

In Kananaskis Country kun je fijn wandelen. Dat wisten we natuurlijk al, maar het mag best nog een keer gezegd worden. Terwijl de toeristen bij Lake Louise, in Banff en in Jasper in de file staan, zijn wij van plan om vandaag rustigjes naar het startpunt van Moose Mountain trail te rijden en eens te kijken of we de top kunnen bereiken.

Even een stukje info :

“Moose is the mountain you fly over en route to Vancouver. From the air its geological complexity becomes clear. How it is the apex of a major structural feature called the Moose Mountain Dome, an inlay of pale grey Paleozoic limestone surrounded by sandstone rocks of a more recent age covered in trees. [..] It has all the characteristics of a Front Range peak: sharp ridges, cirques and talus slopes.”

Hoogte : 2437m (of 7995 feet, als je langer dan 5 feet bent, kom je boven de 8000 feet! (schijnt een dingetje te zijn)).

We rijden er al vroeg heen via Bragg Creek en dan via HWy 66 (die loopt daar echt, al noemen ze het hier Highway en geen ‘Route’, en het is een doodlopende snelweg bovendien) Kananaskis in. Bij Paddy’s Flat (een vlak stukje land naast de rivier waar ooit wellicht ene ‘Paddy’ uit (denk ik) Ierland heeft gewoond 🙂 gaan we rechtsaf een hobbelige en steile grintweg op, naar de trailhead.

De Moose Mountain trail voert ons over een flank door bossen, afgewisseld met bergweiden vol met bloemen.

Moose Mountain vanaf de trail

Moose Mountain vanaf de trail

Het pad door de bergweiden

Het pad door de bergweiden

Frodo

Frodo

Moose Mountain 4

Het loopt best lekker en het stijgt ook niet zo heel erg. Maar daar gaat verandering in komen. Nadat we een bocht maken en naar het westen lopen, direct in de richting van de top, begint het pad steiler te worden. We lopen op een “fireroad” die gebruikt wordt om de fire lookout post op de top te bevoorraden. De weg is afgesloten voor verkeer maar vormt natuurlijk een prachtig wandelpad. zoals op onderstaande foto goed te zien is.

Omhoog! Eindeloos klimmen

Omhoog! Eindeloos klimmen

Deze foto is genomen ongeveer op de boomgrens. Geen bomen meer! Nu moeten we goed het weer in de gaten houden, want de top van Moose Mountain staat bekend om zijn onweersbuien en daarin wil je niet op de kale rotsen zitten.

Uitzicht naar het zuiden

Uitzicht naar het zuiden

Uitzicht naar het Oosten (Calgary)

Uitzicht naar het Oosten (Calgary)

Voordat je aan het laatste stukje klim begint kom je op een soort van subtop uit. Hier maak ik bovenstaande foto’s met het fantastische uitzicht, vooral naar het oosten. Moose Mountain is de eerste hogere berg hier vanuit het oosten gezien en dus is het uitzicht helemaal vrij. Naar alle andere richtingen toe is dat wel anders, zoals de foto in zuidelijke richting genomen laat zien.

De top komt in zicht

De top komt in zicht

In de verte is de top te zien, met op het hoogste punt de fire lookout post. Iets verderop besluiten Kim en Charlotte dat het mooi geweest is, en gaan in een beschut hoekje wachten. Jonathan en ik lopen door, wij willen de top halen!

Moose Mountain 9

En dan loop je dus zo. Aan 1 kant een heel steile helling met losse stenen, en naar boven toe eigenlijk hetzelfde. Gelukkig is het pad redelijk breed en goed te lopen. Het wordt alleen wel snel bewolkt en kouder. We halen de top maar kunnen er maar kort blijven (en foto’s maken was lastig, vanwege harde wind en hagel :-). Dus is het na handtekening in het logboek zetten snel weer omdraaien en naar beneden lopen.

Moose Mountain 10 Moose Mountain 11

En dan ziet het er opeens zo uit. Regen, hagel, wolken, en naderhand als we weer tussen de bomen lopen vlakbij ook constant onweer. We waren net op tijd! In totaal lopen we ongeveer 15 kilometer. Een mooie tocht en voor Jonathan het hoogste punt ooit lopend behaald!

PS in de volgende post meer nieuws over die rare Nissan op de oprit zoals in de vorige post te zien was. Die staat er (helaas) nog steeds…..

Science, zon, zee en strand, enzo

Nou, een ietwat verlaat, maar alsnog welgemeend verslag van onze tweede dag in Vancouver!

Kim is natuurlijk weer bij de paarden, dus Charlotte, Jonathan en ik reizen nogmaals met de bus en de skytrain naar het centrum, ditmaal naar het World Science Center. Dit is een soort van wetenschap & techniek museum waar ze  bezoekers vooral willen laten uitproberen (en dan vooral kinderen natuurljik). Onderstaande foto’s komen uit de afdeling zintuigen en hersens voor de gek houden. Ik weet niet meer waar Jonathan nu precies bij staat maar het was iets met gezichtsbedrog. Charlotte is aan het spelen met lasers.

20160731_141756

20160731_143514

Er was nog veel meer te zien en doen natuurlijk. Hier proberen ze een bal in de lucht te houden door via het fietsen een luchtstroom in de pijp waar de bal in zit te genereren. En das nog best zwaar!

20160731_145047 20160731_145007

Omdat we vandaag wat later zijn weggegaan is het nadat we het museum uitkomen al tijd om met Kim af te spreken waar we elkaar ontmoeten. Dat lukt vlakbij Chinatown, waar volgens de reisgids een nightmarket wordt georganiseerd. We eten in een soort van hal met allemaal winkeltjes om een centraal zitgedeelte heen (wat mij heel erg aan soortgelijke eetzalen in Thailand deed denken) maar een nightmarket vinden we niet echt. We besluiten al snel om dan maar te gaan doen wat we gisteren wilden doen : naar het strand!

20160731_191845

We liggen daar heerlijk en genieten van de ondergaande zon (en ontmoeten een Canadees met Nederlandse ouders) en de kinderen zwemmen wat.

We rijden terug via Stanley Park. Daar kun je helemaal omheen rijden, en aangezien het op het puntje van het schiereiland waarop het centrum van Vancouver te vinden is ligt, rij je langs het water.

20160731_203446

Coal Harbor en downtown Vancouver vanaf het parkeerterrein bij het aquarium in Stanley Park

20160731_204020

Uitzicht vanaf Brockton Point

20160731_205031

Zonsondergang boven Vancouver Island

Daarna is het terug naar onze logeerplaats, slapen en : terug naar huis! Hier wat foto’s genomen tijdens de terugreis. Opklikken voor groot 🙂

20160801_182601 20160801_164939 20160801_163046 20160801_163037 20160801_162556

En tot slot de uitsmijter :

20160818_112246

Nissan Altima

Alweer een andere auto??????? Later meer 🙂

Jureren hier, jureren daar, jureren everywaar?!

Zoals Jakko al eerder schreef, waren we vorig weekend in Vancouver BC. Of liever gezegd, zij liepen daar overdag zonder mij rond, terwijl ik in closeby Maple Ridge naar dressuurproven aan het kijken was. Want dat was de hoofdreden om hierheen te komen: deelnemen aan een ‘judges clinic’, een tweedaagse soort van jury-opleiding / promotiemoment voor Canadese wannabe-juryleden.

Eerst maar even uitleggen hoe de dressuur hier ongeveer werkt. Mogelijk voor de niet-paardrijdende lezers ietwat saai, waarvoor excuses!

De Canadese dressuursport verschilt behoorlijk van de Nederlandse. Natuurlijk rijden ze dezelfde dressuur-oefeningen, maar de indeling ervan is iets anders en daarmee de verschillende niveau’s ook. Hier heb je als allerlaagste niveau de walk-trot proeven, alleen stap en draf dus. Daarna heb je Training level, en dan de Levels 1 t/m 4 . Level 4 is vergelijkbaar met Z2-ZZL.  Waar je in Nederland na de ZZ-Licht nog een ZZ-Zwaar hebt voordat je in de PSG terecht komt, ga je in Canada meteen van Level 4 naar PSG. Vanaf PSG is het gelijk aan de Nederlandse dressuur en rijdt iedereen de internationale FEI proeven.

Er zijn in Canada verschillende soorten wedstrijden, Bronze, Silver and Gold Shows. Daaraan gekoppeld zit het type lidmaatschap van Equine Canada, en kun je aan shows van die ‘kleur’ deelnemen. Iemand met een Bronze-lidmaatschap kan dus alleen aan Bronze-shows meedoen, ben je een Silver-member dan kun je aan Bronze and Silver-shows deelnemen, en ben je Gouden lid, dan mag je overal aan meedoen. Daarnaast zijn er nog zgn. schooling shows, wedstrijden waar iedereen aan mee mag doen.  Logischerwijs zijn de jeugd en senioren van elkaar gescheiden, maar is er binnen de categorie senioren nog onderscheid tussen Adult Amateur en Open (profs, mensen die hun geld verdienen in de paardensport.)

Dan het jureren. Net als in Nederland ga je in stappen omhoog op de jury-ladder. In Nederland begin je met B/L, dan kun je M erbij doen, dan ZZL, Suptop, Grand Prix en daarna FEI (correct me if I’m wrong). Hier ben je als eerste Recorded judge en mag je Poneyclub en schooling shows jureren. Daarna kun je opschalen naar Basic judge, vervolgens Medium, en daarna Senior. Laatste stap daarna is FEI. Wat je als Basic of Medium mag jureren is weer afhankelijk van wat voor wedstrijd het is, ben je Senior judge dan mag je als vanzelfsprekend alles jureren!

Maar waar sta ik hierin nou precies? Dat wist ik voor aanvang van de clinic ook nog niet. Bij kennismaking met degene die de clinic gaf hoorde ik dat ik als Medium judge ingedeeld was, omdat ik in Nederland ook M-jury was. Alleen verschilt de Nederlandse M wel wat van de Canadese M hahaha! Maar goed, ik had hier geen enkel probleem mee, was ik niet hierheen gekomen had ik in Nederland ook graag hogerop gekomen, nu doe ik dat hier gewoon! Gaandeweg de twee dagen kreeg ik de indruk dat ze me aan het beoordelen was als Senior judge, ik moest bijvoorbeeld GPS (hoogste niveau) beoordelen, en Grand Prix proeven vanaf video. Deze proeven mag je op Silver wedstrijden ook gewoon jureren als je Medium judge bent, en op Gold shows als je ze met een Senior judge co-beoordeelt.

De uitslag van de clinic horen we later pas. Er schijnt geen examencommissie te zijn, dus hoe lang e.e.a. gaat duren is een raadsel. Mijn gevoel is echter wel goed, helemaal omdat ik bij het afscheid toegezegd werd: ‘Welcome to the roster’. En dat betekent dat ik zo goed als zeker mag gaan jureren. Of ik een M of een S jury word week ik nog niet, maakt me verder ook niet zo veel uit, het is hoe dan ook een grote sprong voorwaarts. Ook heb ik de tip gekregen om een Amerikaanse licentie aan te vragen, zodat ik ook daarheen kan om te jureren. Aangezien Canada de proeven van Amerika ‘leent’ zal dat geen probleem geven, en zo word ik ineens van een Nederlandse basis-jury een Internationale jury 😉 , en kan ik zelfs een licentie voor para-dressuur krijgen!

 

Sorry voor het lange verhaal, ik ben stiekem behoorlijk enthousiast en had dit zo snel nog niet verwacht. Groot pluspunt is dat ik hierdoor meer naamsbekendheid zal krijgen, en ook een klein beetje meer ga verdienen als ik daadwerkelijk ga jureren. (van 4,50 (euro) per uur naar tot 400 (dollar) per dag van max 8 uur. En aangezien de meeste shows hier twee of drie dagen duren tikt dat leuk aan natuurlijk!

 

Over vissen, walvissen, kwallen en vuurwerk

Vandaag is onze eerste volle dag in Vancouver. Kim moet natuurlijk op tijd op om naar de clinic te gaan, en we ontbijten samen al om 7 uur. Kim is snel weg en wij wachten tot halverwege de ochtend voordat we ons naar downtown wagen. Dat gaat eerst met de bus en dan met de skytrain. De hele reis duurt zo’n drie kwartier, maar we zien wel een groot deel van Greater Vancouver aan het raam voorbij glijden.

Vancouver downtown ligt op een soort schiereiland met aan de noordzijde Vancouver Harbour en aan de zuidkant English Bay en False Creek. Wij rijden naar de punt van dat schiereiland en stappen midden in downtown Vancouver uit. Ik wil perse eerst even naar een tweedehands boekhandel, gewoon om te kijken. Dat loont de moeite want het is een paradijs voor boekenliefhebbers. Ze hebben er de boeken in bergen op de grond liggen! Ik mocht er geen foto’s nemen maar ik vond wel een foto op de internets : dit dus!

Daarna lopen we langs het Waterfront waar je uitkijkt op het moderne concertgebouw en congrescentrum en waar allemaal grote flats staan met dure appartementen (nagekeken, je bent er zo 2000 dollar per maand kwijt voor een condo met 1 slaapkamer).

Coal Harbour

Coal Harbour

Coal Harbour

Coal Harbour

Coal Harbour

Coal Harbour

We slenteren langs de bootjes, restaurants en best wel veel andere mensen en eten een broodje terwijl we van het uitzicht genieten. Daarna lopen we Stanley Park in, op weg naar het Vancouver Aquarium. Daar is het ontzettend druk dus we gaan eerst maar eens in Stanley Park zitten en wat lezen en luieren.

Stanley Park

Stanley Park

Wanneer we een uur later terug gaan is het een stuk rustiger en kunnen we direct bij de “express kiosk” kaartjes kopen en daarna zo langs de rijen wachtenden naar binnen lopen *grijns*. Ik snap nooit waarom mensen niet even om zich heen kijken, en meteen in de rij gaan staan om bij de gewone ticket booth een kaartje te kopen als het ook veel makkelijker kan.

Het aquarium is mooi en we lopen er van de een naar de andere bijzondere vertegenwoordiger van aquatisch fauna en flora op onze planeet. Hieronder maar gewoon een paar foto’s.

Zeepaardje

Zeepaardje

Koraalduivel (hier bekend als Lion Fish)

Koraalduivel (hier bekend als Lion Fish)

Kwallen

Kwallen

Nog meer kwal

Nog meer kwal

Beluga Whale (hier ondersteboven zwemmend)

Beluga Whale (hier ondersteboven zwemmend)

Aan de ene kant moest ik denken aan het gedoe om het Dolfinarium in Harderwijk, met de protesten dat het niet goed is om dolfijnen etc in gevangenschap te houden, maar aan de andere kant werd tijdens een presentatie met dolfijnen uitgelegd dat de meeste dolfijnen (en waarschijnlijk ook die Beluga hierboven) naar het aquarium gebracht zijn nadat ze in netten verstrikt raakten of op het strand gevonden zijn en anders gestorven waren. Nu worden ze ingezet voor onderzoek, bijvoorbeeld om zendertjes te testen die dan weer op wilde dieren gebruikt kunnen worden voor verder onderzoek en bescherming.

Nadat we het aquarium uitkomen is het tijd om een rendez-vous met Kim af te spreken. Dat willen we doen in de buurt van English Bay Beach, aan de andere kant van Stanley Park. We lopen erheen en springen in de auto als Kim langskomt maar daarna zitten we in de problemen. We zijn terecht gekomen in de aanloop naar een vuurwerk show in het kader van “The Celebration of Light”

We kunnen de auto nergens kwijt en komen uiteindelijk maar weer aan de andere kant van de stad uit, zodat we met zijn allen nog een keer langs Coal Harbour lopen. Hoewel het vuurwerk spectaculair belooft te zijn begint het pas om 10 uur, en moeten we er heen lopen en daarna weer terug en dan nog de stad uit zien te komen, met een voorspelde verkeerschaos omdat er veel, heel veel mensen op af komen. En Kim moet zondag om half acht weer in de auto zitten, dus met tegenzin gaan we op tijd naar huis en sluiten onze eerste dag hier af.

Tot morgen vancouver!

Tot morgen vancouver!