Jureren hier, jureren daar, jureren everywaar?!

Zoals Jakko al eerder schreef, waren we vorig weekend in Vancouver BC. Of liever gezegd, zij liepen daar overdag zonder mij rond, terwijl ik in closeby Maple Ridge naar dressuurproven aan het kijken was. Want dat was de hoofdreden om hierheen te komen: deelnemen aan een ‘judges clinic’, een tweedaagse soort van jury-opleiding / promotiemoment voor Canadese wannabe-juryleden.

Eerst maar even uitleggen hoe de dressuur hier ongeveer werkt. Mogelijk voor de niet-paardrijdende lezers ietwat saai, waarvoor excuses!

De Canadese dressuursport verschilt behoorlijk van de Nederlandse. Natuurlijk rijden ze dezelfde dressuur-oefeningen, maar de indeling ervan is iets anders en daarmee de verschillende niveau’s ook. Hier heb je als allerlaagste niveau de walk-trot proeven, alleen stap en draf dus. Daarna heb je Training level, en dan de Levels 1 t/m 4 . Level 4 is vergelijkbaar met Z2-ZZL.  Waar je in Nederland na de ZZ-Licht nog een ZZ-Zwaar hebt voordat je in de PSG terecht komt, ga je in Canada meteen van Level 4 naar PSG. Vanaf PSG is het gelijk aan de Nederlandse dressuur en rijdt iedereen de internationale FEI proeven.

Er zijn in Canada verschillende soorten wedstrijden, Bronze, Silver and Gold Shows. Daaraan gekoppeld zit het type lidmaatschap van Equine Canada, en kun je aan shows van die ‘kleur’ deelnemen. Iemand met een Bronze-lidmaatschap kan dus alleen aan Bronze-shows meedoen, ben je een Silver-member dan kun je aan Bronze and Silver-shows deelnemen, en ben je Gouden lid, dan mag je overal aan meedoen. Daarnaast zijn er nog zgn. schooling shows, wedstrijden waar iedereen aan mee mag doen.  Logischerwijs zijn de jeugd en senioren van elkaar gescheiden, maar is er binnen de categorie senioren nog onderscheid tussen Adult Amateur en Open (profs, mensen die hun geld verdienen in de paardensport.)

Dan het jureren. Net als in Nederland ga je in stappen omhoog op de jury-ladder. In Nederland begin je met B/L, dan kun je M erbij doen, dan ZZL, Suptop, Grand Prix en daarna FEI (correct me if I’m wrong). Hier ben je als eerste Recorded judge en mag je Poneyclub en schooling shows jureren. Daarna kun je opschalen naar Basic judge, vervolgens Medium, en daarna Senior. Laatste stap daarna is FEI. Wat je als Basic of Medium mag jureren is weer afhankelijk van wat voor wedstrijd het is, ben je Senior judge dan mag je als vanzelfsprekend alles jureren!

Maar waar sta ik hierin nou precies? Dat wist ik voor aanvang van de clinic ook nog niet. Bij kennismaking met degene die de clinic gaf hoorde ik dat ik als Medium judge ingedeeld was, omdat ik in Nederland ook M-jury was. Alleen verschilt de Nederlandse M wel wat van de Canadese M hahaha! Maar goed, ik had hier geen enkel probleem mee, was ik niet hierheen gekomen had ik in Nederland ook graag hogerop gekomen, nu doe ik dat hier gewoon! Gaandeweg de twee dagen kreeg ik de indruk dat ze me aan het beoordelen was als Senior judge, ik moest bijvoorbeeld GPS (hoogste niveau) beoordelen, en Grand Prix proeven vanaf video. Deze proeven mag je op Silver wedstrijden ook gewoon jureren als je Medium judge bent, en op Gold shows als je ze met een Senior judge co-beoordeelt.

De uitslag van de clinic horen we later pas. Er schijnt geen examencommissie te zijn, dus hoe lang e.e.a. gaat duren is een raadsel. Mijn gevoel is echter wel goed, helemaal omdat ik bij het afscheid toegezegd werd: ‘Welcome to the roster’. En dat betekent dat ik zo goed als zeker mag gaan jureren. Of ik een M of een S jury word week ik nog niet, maakt me verder ook niet zo veel uit, het is hoe dan ook een grote sprong voorwaarts. Ook heb ik de tip gekregen om een Amerikaanse licentie aan te vragen, zodat ik ook daarheen kan om te jureren. Aangezien Canada de proeven van Amerika ‘leent’ zal dat geen probleem geven, en zo word ik ineens van een Nederlandse basis-jury een Internationale jury 😉 , en kan ik zelfs een licentie voor para-dressuur krijgen!

 

Sorry voor het lange verhaal, ik ben stiekem behoorlijk enthousiast en had dit zo snel nog niet verwacht. Groot pluspunt is dat ik hierdoor meer naamsbekendheid zal krijgen, en ook een klein beetje meer ga verdienen als ik daadwerkelijk ga jureren. (van 4,50 (euro) per uur naar tot 400 (dollar) per dag van max 8 uur. En aangezien de meeste shows hier twee of drie dagen duren tikt dat leuk aan natuurlijk!

 

6 Comments

    1. Ja, apart he! Maar ja, aan de andere kant, er worden hier veel minder wedstrijden georganiseerd en de kosten ervan zijn ook hoger, dus winstpuntenregeling hier hanteren gaat echt niet werken.

  1. Hoihoi, ik woon momenteel ook in BC en ik ben ook aan het kijken of ik in aamerking kan komen voor een jurylid licentie. Zou je contact met me willen opnemen zodat we over eea kunnen praten? Bovendien zou het leuk zijn om weer eens een mede Nederlander te spreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *