Charlotte naar Edmonton

Zowel Jonathan als ook Charlotte zitten op hun school in de schoolband. Beide scholen proberen elk jaar een trip te maken om bijvoorbeeld deel te nemen aan een  festival, of clinics bij te wonen. Dit jaar was de band van Charlotte geselecteerd om deel te mogen nemen aan een nationaal muziek concours, wat natuurlijk erg gaaf en een hele eer is. Helaas zouden de kosten van de trip heel erg hoog zijn, dus heeft de leerkracht in overleg met de ouders besloten om daar niet aan deel te nemen en in plaats daarvan naar een festival in Edmonton te gaan. Ook erg leuk!

Dit festival was twee weken geleden, en moeders mocht mee als chaperonne. Maandag vroeg al aanwezig op school, alles inladen in de bus en vertrekken, om een paar uur later aan te komen bij het festival. Kinderen waren toch wel wat zenuwachtig, helemaal omdat echt een uur voor de reis 2 van de 3 percussionisten (slagwerk) afmeldden wegens omstandigheden, en bij het inspelen bleek dat een van de trompetten een kromme klep had en dus niet bruikbaar was. Snel twee locale high schoolers gevraagd om bij ons mee te spelen en een trompet van een ander orkest geleend, en toen konden ze van start!

Ze mochten spelen in een schitterende zaal:

Het optreden ging, op een fout in het eerste stuk na, behoorlijk goed, en ze kregen goed commentaar van de jury. Juf was tevreden!

Na een pizza als avondmaal en een potje voetbal met de gymleraar, die ook mee was, waren alle kinderen moe en sliep iedereen vrijwel meteen. Behalve ik natuurlijk, dankzij een snurkende kamergenote…

Dinsdag vroeg weer op, want om 8 am stond de eerste clinic al op het programma. Aan de hand van het optreden van de vorige dag kregen de kinderen nu een gastles van een hoogleraar van een universiteit eldeers in Canada, erg leuk en leerzaam, en na verloop van tijd ook goed hoorbaar in de muziek!

Charlotte zit op het hoekje op de voorste rij, goed herkenbaar aan haar roze gipsarm. Dankzij de artsen in het ziekenhuis van Calgary kon ze toch meedoen, en kreeg ze na afloop van de hoogleraar hele mooie complimenten. Ook de juf denkt dat er nog meer muziek in zit, dus als haar arm uit het gips is gaat ze los op andere instrumenten!

Na deze clinic kregen de kinderen allemaal in op instrumenten geselecteerde groepen nog een clinic. Voor Charlotte dus fluit, en met een groep van in totaal zeker 75 fluitisten werkten ze vooral aan techniek van blazen, verschillen in tonen en andere technische dingen. Ook weer erg leerzaam!

 

Natuurlijk was het niet alleen maar muziek wat op het programma stond deze drie dagen. De dinsdagmiddag stond in het teken van de West Edmonton Mall, een enorm winkelcentrum met niet alleen veel winkels, maar ook een ijsbaan, minigolfbaan, een nagebouwd schip:

maar ook een zwembad met meer dan 25 glijbanen en een attractiepark met achtbanen en dergelijke. De kids kregen een paar uur de tijd om hier rond te dwalen, waarbij ze konden kiezen of ze wilden zwemmen of de achtbanen onveilig wilden maken. Gips en zwemmen gaan niet samen, dus Charlotte en een groepje vriendinnen kozen voor Galaxyland, en ze wilden mij er graag bij hebben! Een leuke middag gehad die afgesloten werd in The Spaghetti Factory!

En dan alweer woensdag, de laatste dag van de trip. Geen muziek vandaag, wel een bezoek aan The Legislative Office in Edmonton. Dit is zeg maar het regeringsgebouw van de provincie Alberta, waar het parlement van Alberta zetelt. We kregen hier een rondleiding en mochten in de regeringszaal kijken, alwaar we een geschiedenisles kregen over hoe de regering tot stand is gekomen en meer historie. Na de rondleiding ging de groep naar een ander gebouw waar we een tentoonstelling over de Eerste Wereld Oorlog konden bekijken. Deze was zeer belangrijk voor Canada, want hier konden ze zich voor het eerst presenteren als zelfstandig land in een oorlog. Er was een loopgraaf nagebouwd, er waren allemaal oorlogsvoorwerpen te zien, en je kon je verkleden als bijvoorbeeld oorlogsgeneraal. Deze tentoonstelling was er nu speciaal vanwege het feit dat het 100 jaar geleden was dat de Canadezen in Vimy Frankrijk vochten en wonnen.

                      

Links het regeringsgebouw en rechts het herdenkingsmonument op schaal, zoals deze in Vimy Frankrijk staat.

Hiermee was de trip toch wel op zijn eind gekomen en na een vlotte reis kwamen we weer aan op school!

Een leuke driedaagse reis, waarbij iedereen veel geleerd heeft en ook veel plezier heeft gehad!

 

Jonathan is dinsdag aan de beurt, dan gaat hij met de Senior band naar de andere kant van het land, Halifax. En bofferd dat ik ben, mag ik alweer mee! Verslag volgt nog!

 

 

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *