Het is vandaag NIET maandag

Vandaag voert onze route ons naar het oosten. Daar zijn we – behalve ons bezoek aan ‘The mansion‘ nu alweer anderhalve week geleden – nog niet echt geweest. De rit zelf is mooi maar zou door velen ook als saai worden omschreven. Ten oosten van Calgary namelijk golft het landschap, vaak getooid met gras of koren buigend onder de wind, eindeloos door.

Eindeloos? Nee niet helemaal. Na anderhalf uur rijden komen we aan bij de Badlands van Drumheller. Hier waren we 3 jaar geleden ook, en dat was toen lichtelijk frustrerend. We waren hier op een maandag. En laten nu net op maandag onze 2 hoofdbestemmingen gesloten zijn.

Vandaag is het gelukkig geen maandag, maar een woensdag. En dus is het ‘Royal Tyrell Museum‘ nu wel open.

IMG_4407

Dinosaurs!

En wel een heleboel. Dit museum is het beroemdste dinosauriër museum ter wereld. Paleontologen komen hier van heinde en verre om de hier in overvloed gevonden en aanwezige overblijfselen van heel lang geleden te bestuderen. En er nog dagelijks vinden ze hier fossielen die onze blik op die lang vervlogen tijden doet veranderen.

Tyrell Museum 1Hier is een van de zalen te zien waar de paleontologen aan het werk zijn. Met die lange buizen zuigen ze stof af terwijl ze bezig zijn om nieuwe fossielen uit de rotsen tevoorschijn te toveren. We kunnen duidelijk zien dat het een proces is dat veel tijd en geduld en oog voor detail vergt!

Tyrell Museum 2

Hierboven een bijzonder gave vondst, waarbij een typische ‘death-pose’ te zien is, die waarschijnlijk veroorzaakt werd doordat spieren en pezen krompen toen het lijk uitdroogde.

Tyrell Museum 3Niet helemaal scherp (zonder flits gaf het mooiste beeld) maar hier issie dan : de Tyrannosaurus Rex! Hoewel er ontzettend veel – voor paleontologen interessantere – saurussen zijn, spreekt deze bij het publiek vaak het meest tot  de verbeelding.

Tyrell Museum 4

Stegosaurus. De rechtopstaande ‘kam’ werd waarschijnlijk gebruikt voor energie beheer. De stegosaurus kon in de vroege zon gaan zitten en door zijn kam veel sneller opwarmen dan soortgenoten, en dus eerder op jacht!

Tyrell Museum 5Baby dino 🙂

Tyrell Museum 6Voor de D&D adepten onder ons, de Dire Wolf bestond (bestaat?) dus echt! Het bordje is niet heel duidelijk te lezen maar het staat er : ‘Dire Wolf’.

Tot slot een paar mooie foto’s die niet recht kunnen doen aan hoe het er in het echt uitziet. Het enige advies dat wij kunnen geven is : kom het zelf bekijken. Het is de moeite meer dan waard!!

Tyrell Museum 7

Had je wat?

Tyrell Museum 8

Mjam!

Tyrell Museum 9

Ons tweede stop punt is de Last Chance Saloon, alwaar we 3 jaar geleden ook voor een gesloten deur stonden. Dit jaar gelukkig niet en zodoende kunnen we onder het genot van ECHTE burgers de binnenkant van de saloon (die al sinds 1913, dat is hier dus zo’n beetje ECHT OUD!!!! bestaat) bekijken :

Last Chance Saloon 1Last Chance Saloon 2

Als laatste rijden we naar de Hoodoos om deze aan de kinderen te kunnen laten zien. Daar had ik 3 jaar geleden al foto’s van gemaakt dus daar zullen we jullie nu niet mee vermoeien. De weg terug lijkt altijd korter dan heen en het duurt dan ook niet lang of we zijn weer terug in ons ‘huis’. Ons verblijf hier zit er al weer bijna op! De volgende post zal waarschijnlijk vanuit het regenachtige Nederland geschreven worden. Hier hebben we 2 weken lang fantastisch weer gehad, blauwe luchten en zon en overdag lekker warm (meestal konden we zonder jas!). Dat zal dus even wennen zijn. Maar we weten dat we hier snel weer terug gaan komen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *